Sałatka wielowarzywna

Składniki

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 kg cukinii młodej ze skórką
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 pory
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Warzywa umyć, marchew,pietruszkę oskrobać.

Kapustę poszatkować, cukinię zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w plastry.

Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,por pokroić w cienkie półkrążki a paprykę w paski.

Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem,cukrem i solą, wsypać natkę.

Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzować 15-20 minut.

Jest to porcja na 10-11 słoików o pojemności 0,5 litra.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *