Sałatka paprykowo-pieczarkowa

Składniki

  • 3 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg pieczarek

Zalewa:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w krótkie paski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i wkładamy na chwilę do wrzątku. Osączamy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w plastry i blanszujemy około 2 minut.

Warzywa gotujemy około 15 minut w małej ilości wody. Odcedzamy.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Gorące warzywa wkładamy do wyparzonych słoików, wlewamy zalewę. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Sałatki nie pasteryzujemy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *