Składniki
- 3 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 1 kg pieczarek
Zalewa:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w krótkie paski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i wkładamy na chwilę do wrzątku. Osączamy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w plastry i blanszujemy około 2 minut.
Warzywa gotujemy około 15 minut w małej ilości wody. Odcedzamy.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Gorące warzywa wkładamy do wyparzonych słoików, wlewamy zalewę. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Sałatki nie pasteryzujemy.