Powidła ze śliwek

Składniki

  • 1,5 kg śliwek
  • 1,5 kg cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1/4 laski cynamonu
  • 1/4 laski wanilii
  • 3 goździki

Przygotowanie

Ze śliwek usunąć pestki i pokroić je na ćwiartki.

Dodać do nich cukier, rum i przyprawy – dokładnie wymieszać.

Przykryć i pozostawić na 24 godziny, aby owoce puściły sok.

Następnie śliwki zagotować na silnym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką i utrzymywać w stanie wrzenia przez 4 minuty.

Zestawić z ognia i wyjąć przyprawy.

Słoiki napełnić gorącymi powidłami i szybko zakręcić wieczka.

Można także odstawić otwarte słoiki z powidłami do wystygnięcia i gdy na powierzchni powideł utworzy się „skorupka”, przykryć słoiki celofanem namoczonym w rumie.

Celofan mocno zawiązać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *