Powidła z mirabelek

Składniki

  • 2 l wydrylowanych mirabelek
  • szklanka cukru

Przygotowanie

Owoce rozprużamy na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Gdy puszczą sok, dodajemy cukier i smażymy, w odkrytym naczyniu, często mieszając, przez 30 min. Odstawiamy. Czynność powtarzamy następnego dnia, podgrzewamy i, od chwili zagotowania, smażymy na niewielkim ogniu przez 30 min. Na trzeci dzień powidła podgrzewamy, zagotowujemy i smażymy, często mieszając, by nie przywarty do spodu naczynia, do chwili, aż będą spadać płatami z drewnianej łyżki. Ciepłe, nakładamy do wygrzanych słoików, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 100°C na 10 min, by wierzch się lekko zapiekł. Po wyjęciu gorące słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Przechowują się doskonale, nawet przez 2 lata.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *