Powidła z dyni

Składniki

  • 3 kg żółtej dyni
  • 2 kg cukru
  • 3 cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie

Umytą dynie obrać, oczyścić z pestek i otaczającego ją miękiszu.

Pokroić na kawałki, dodać 2 ? 3 łyżki wody i pod przykryciem rozgotować.

Miękką przetrzeć, dosypać cukier, wymieszać i podgrzewać chroniąc rondel przed przypaleniem.

Z dokładnie umytych cytryn otrzeć skórkę na tarce i wsypać do podgrzewanej masy.

Wycisnąć sok z cytryn i dodać do powideł w chwili gdy masa zacznie gęstnieć.

Można również zamiast soku z cytryny dodać kwasek w odpowiedniej ilości.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *