Powidła królewskie

Składniki

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg śliwek
  • 2 kg cukru
  • 3 szklanki łuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

Pomidory, gruszki, śliwki i jabłka umyć, osączyć, oczyścić z pestek oraz gniazd nasiennych.

Pokroić na kawałki i przełożyć do rondla z grubym dnem, przesypując cukrem.

Dusić na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aż owoce zamienią się w pulpę.

Gdy masa zgęstnieje, dodać orzechy i wymiesza.

Gorące powidła wkładać do wyprażonych słoików i szczelnie zamknąć.

Słoiki postawić do góry dnem.

Zostawić do ostygnięcia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *