Potrawka warzywna

Składniki

  • 3 kg pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 papryki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Przygotowanie

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i siekamy.

Warzywa gotujemy w małej ilości wody ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy olej, wsypujemy ryż, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy jeszcze godzinę,

Gorący paprykarz wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut.

Na 4 słoiki 0,9 l.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *