Składniki
- 3 kg pomidorów
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchewki
- 2 papryki
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- pieprz
- vegeta
Przygotowanie
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i siekamy.
Warzywa gotujemy w małej ilości wody ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy olej, wsypujemy ryż, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Gotujemy jeszcze godzinę,
Gorący paprykarz wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut.
Na 4 słoiki 0,9 l.