Pikle z ogórków

Składniki

  • 2 kg bardzo dojrzałych (nawet żółtych) ogórków
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 6 – 8 płaskich łyżeczek cukru
  • 2 – 3 łyżeczki gorczycy
  • 2,5 szklanki wody
  • 5 dkg soli
  • ziele angielskie

Przygotowanie

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona i miękki miąższ.

Ponownie przekroić wzdłuż, aby z jednego ogórka otrzymać 4 płaty.

Oczyszczone płaty ułożyć w emaliowanej (nie obitej) misce lub kamiennym garnku, przesypać solą i zostawić na 12 h.

Następnie odcedzić na sicie i przełożyć do czystych słoików.

Z wody, cukru, gorczycy i octu przygotować zalewę.

Gorącą zalać ułożone w słoju ogórki.

Do każdego słoja dodać kilka ziaren ziela angielskiego, po czym słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *