Pigwa z migdałami

Składniki

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 10 dag glukozy
  • 1/2 l wody
  • kawałek laski wanilii
  • 2 goździki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 dag migdałów lub orzechów włoskich

Przygotowanie

Pigwy przecieramy gąbką, aby usunąć z nich meszek. Następnie je obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Owoce myjemy w dużej ilości wody, osączamy i kroimy w kostkę lub w słupki. Wkładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na bardzo małym ogniu.

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i nożem wydrążamy rdzeń. Gdy owoce będą prawie miękkie, dodajemy cukier, glukozę, rdzeń wanilii i goździki. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia. Migdały lub kawałki orzechów zalewamy gorącą wodą i zdejmujemy skórkę.

Migdały dodajemy do pigwy razem z sokiem z cytryny, zagotowujemy i gorące przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy.

Zamiast całych migdałów możemy dodać płatki migdałów i trochę więcej goździków.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *