Składniki
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
- 10 dag glukozy
- 1/2 l wody
- kawałek laski wanilii
- 2 goździki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25 dag migdałów lub orzechów włoskich
Przygotowanie
Pigwy przecieramy gąbką, aby usunąć z nich meszek. Następnie je obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Owoce myjemy w dużej ilości wody, osączamy i kroimy w kostkę lub w słupki. Wkładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na bardzo małym ogniu.
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i nożem wydrążamy rdzeń. Gdy owoce będą prawie miękkie, dodajemy cukier, glukozę, rdzeń wanilii i goździki. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia. Migdały lub kawałki orzechów zalewamy gorącą wodą i zdejmujemy skórkę.
Migdały dodajemy do pigwy razem z sokiem z cytryny, zagotowujemy i gorące przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy.
Zamiast całych migdałów możemy dodać płatki migdałów i trochę więcej goździków.