Papryka marynowana

Składniki

  • 2 kg papryki (najlepiej pomidorowej)
  • 1/2 l 6-procentowego octu
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • kilkanaście ziaren pieprzu i angielskiego ziela
  • listek laurowy

Przygotowanie

Strąki papryki umyć bardzo starannie, przekrajać wzdłuż, wypestkować. Zagotować ocet z wodą i przyprawami, przestudzić. Strąki papryki ułożyć ciasno ?na stojąco” w wysokich słojach weka lub twist-off, zalać przygotowaną marynatą, zamknąć i pasteryzować w kociołku z wkładką przez pół godziny, licząc od zawrzenia wody w kociołku. Szybko wystudzić, wymieniając stopniowo wodę gorącą na zimną. Zupełnie zimne słoje wyjąć z wody, wytrzeć do sucha, przechowywać w chłodnym miejscu.

1 Comment

  1. barbara9090

    Uwielbiam marynowaną paprykę, robię ją dokładnie w ten sam sposób jak w tym przepisie, polecam.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *