Ogórki z papryką i cebulą

Składniki

  • 4 papryki
  • 50 dag cebuli
  • 1/2 szklanki soli

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 3,5 szklanki cukru
  • łyżeczka gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne oraz białe błony i kroimy w niewielkie kawałki. Cebule obieramy i kroimy w półkrążki.

Litr wody zagotowujemy z solą, studzimy. Zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny, następnie odcedzamy.

Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie. Chwilę gotujemy.

Ogórki, papryki i cebule ciasno układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Do zalewy można dodać 3/4 szklanki oleju – dzięki temu sałatka będzie miała nieco łagodniejszy smak.

Duże ogórki najlepiej przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w ćwiartki.

1 Comment

  1. puszak

    Wypróbowałem ten przepis jakiś czas temu, ale nie przypadł mi do gustu. Nawet nie wiem dlaczego, ale nie trafiło do mnie to danie.

    Reply

Pozostaw odpowiedź puszak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *