Składniki
- 4 papryki
- 50 dag cebuli
- 1/2 szklanki soli
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 3,5 szklanki cukru
- łyżeczka gorczycy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne oraz białe błony i kroimy w niewielkie kawałki. Cebule obieramy i kroimy w półkrążki.
Litr wody zagotowujemy z solą, studzimy. Zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny, następnie odcedzamy.
Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie. Chwilę gotujemy.
Ogórki, papryki i cebule ciasno układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Do zalewy można dodać 3/4 szklanki oleju – dzięki temu sałatka będzie miała nieco łagodniejszy smak.
Duże ogórki najlepiej przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w ćwiartki.
Wypróbowałem ten przepis jakiś czas temu, ale nie przypadł mi do gustu. Nawet nie wiem dlaczego, ale nie trafiło do mnie to danie.