Ogórki z papryką i cebulą

Składniki

  • 4 papryki
  • 50 dag cebuli
  • 1/2 szklanki soli

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 3,5 szklanki cukru
  • łyżeczka gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne oraz białe błony i kroimy w niewielkie kawałki. Cebule obieramy i kroimy w półkrążki.

Litr wody zagotowujemy z solą, studzimy. Zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny, następnie odcedzamy.

Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie. Chwilę gotujemy.

Ogórki, papryki i cebule ciasno układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Do zalewy można dodać 3/4 szklanki oleju – dzięki temu sałatka będzie miała nieco łagodniejszy smak.

Duże ogórki najlepiej przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w ćwiartki.

1 Comment

  1. puszak

    Wypróbowałem ten przepis jakiś czas temu, ale nie przypadł mi do gustu. Nawet nie wiem dlaczego, ale nie trafiło do mnie to danie.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *