Ogórki z chrzanem

Składniki

  • 2 kg niedużych, podłużnych ogórków
  • 2 liście chrzanu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście wiśni
  • 2 liście dębu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łodygi kopru włoskiego
  • 5 litra wody
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 łyżki soli
  • kilkanaście ziaren pieprzu

Przygotowanie

Połowę liści chrzanu, wiśni, dębu i kopru ułożyć na dnie kamiennego garnka.

Czosnek obrać z łupinek.

Ogórki umyć i razem z czosnkiem włożyć do garnka.

Chrzan oczyścić, pokroić na kawałki i dołożyć do ogórków.

Resztę kopru i liści ułożyć na ogórkach.

Wrzucić do garnka kolendrę, pieprz i ziele angielskie.

Zagotować wodę z solą.

Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlać do garnka.

Przykryć czystym talerzykiem i przycisnąć czymś ciężkim (np. kamieniem).

Po 5-7 dniach ogórki są gotowe.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *