Ogórki w zalewie z chili

Składniki

  • 2,5 kg ogórków średnich
  • 2 łyżki płaskie chili w proszku
  • 6 łyżek soli
  • 7 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 60 dkg cukru
  • 5 dużych ząbków czosnku

Przygotowanie

Ogórki pokroić w plasterki (grubiej niz na mizerie). Dodać sól, wymieszac i pozostawić na 6 godzin w chłodnym miejscu.

Po 6 godzinach ogórki odcedzić (nie wygniatać).

Cukier, ocet, olej, chili, czosnek – wszystko zagotować.

Ogórki zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godzin.

Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

Wspaniały dodatek do potraw z grila lub obiadu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *