Ogórki po grecku

Składniki

  • 3 kg ogórków bez skórki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 duży por – liście
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki soli
  • pieprz

Zalewa:

  • 1 opakowanie curry
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie

Ogórki umyć obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, posolić 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny, w tym czasie do słoików włożyć po ćwiartce cebuli, 3-4 plastry marchwi, po 1 liściu laurowym, 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, po 1 łyżeczce gorczycy i po parę liści pora.

Zalewa: 4 szklanki octu zagotować z 2 szklankami octu i dwoma szklankami cukru i z 3 łyżkami soli, gdy zalewa przestygnie wsypać 1 paczkę curry.

Nakładać ogórki do słoików i zalać zalewą gotować 2-3 minuty.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *