Ogórki kwaszone

Składniki

  • 50 kg ogórków
  • 1 kg kopru (suche łodygi łącznie z baldachami nasion)
  • 3 główki czosnku
  • 50 dag liści dębowych

Zalewa:

  • 10 l wody
  • 40-70 dag soli
  • 10 dag cukru

Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć, przejrzeć i odrzucić sztuki nadpsute i z plamami. Moczyć przez kilka godzin w dużej ilości czystej, zimnej wody. Przygotowaną beczkę natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Liście dokładnie umyć i osączyć z wody, a następnie ułożyć na dnie beczki 1/3 kopru i liści. Na nich ustawiać ogórki pionowo jeden obok drugiego, co ułatwia dobór ogórków według ich długości.

W połowie beczki przełożyć ogórki następną warstwą liści i kopru, a trzecią warstwę położyć na wierzchu po ułożeniu wszystkich ogórków. Przyciśnięte denkiem ogórki zalać zalewą. Przez pierwsze dni beczkę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść ją do chłodnej piwnicy. Beczkę z ogórkami przeznaczonymi do przechowania kilkumiesięcznego trzeba uszczelnić denkiem, a zalewą dopełniać przez otwór z dopasowanym szczelnie drewnianym korkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *