Składniki
- 50 kg ogórków
- 1 kg kopru (suche łodygi łącznie z baldachami nasion)
- 3 główki czosnku
- 50 dag liści dębowych
Zalewa:
- 10 l wody
- 40-70 dag soli
- 10 dag cukru
Przygotowanie
Ogórki dokładnie umyć, przejrzeć i odrzucić sztuki nadpsute i z plamami. Moczyć przez kilka godzin w dużej ilości czystej, zimnej wody. Przygotowaną beczkę natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Liście dokładnie umyć i osączyć z wody, a następnie ułożyć na dnie beczki 1/3 kopru i liści. Na nich ustawiać ogórki pionowo jeden obok drugiego, co ułatwia dobór ogórków według ich długości.
W połowie beczki przełożyć ogórki następną warstwą liści i kopru, a trzecią warstwę położyć na wierzchu po ułożeniu wszystkich ogórków. Przyciśnięte denkiem ogórki zalać zalewą. Przez pierwsze dni beczkę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść ją do chłodnej piwnicy. Beczkę z ogórkami przeznaczonymi do przechowania kilkumiesięcznego trzeba uszczelnić denkiem, a zalewą dopełniać przez otwór z dopasowanym szczelnie drewnianym korkiem.