Składniki
- 1 kg niewielkich ładnych ogórków
- 3 łyżeczki soli
- 2 szklanki źródlanej wody
- 1/2 szklanki mocnego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 6 ząbków czosnku
- listek laurowy
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
Przygotowanie
Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i pionowo układać w wyparzonych czystych słoikach, przekładając ząbkami czosnku i przesypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem, listkiem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić i ciepłą zalać ogórki. Słoiki przykryć gazą, i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoiki zamykać wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować 20 minut w temperaturze około 90° C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.