Ogórki konserwowe

Składniki

  • 1 kg niewielkich ładnych ogórków
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 szklanki źródlanej wody
  • 1/2 szklanki mocnego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i pionowo układać w wyparzonych czystych słoikach, przekładając ząbkami czosnku i przesypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem, listkiem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić i ciepłą zalać ogórki. Słoiki przykryć gazą, i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoiki zamykać wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować 20 minut w temperaturze około 90° C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *