Nutella ze śliwek węgierek

Składniki

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kg cukru
  • 20 dag kakao

Przygotowanie

Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć.

Następnie zmielić je w maszynce.

Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać.

Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodać cukier waniliowy i kakao.

Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików.

Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem.

Nutelli nie trzeba już pasteryzować.

Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *