Składniki
- 10-litrowe wiadro świeżych grzybów leśnych
- 3 l wody
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 szklanki octu 10-proc.
- 3-4 cebule
Przygotowanie
Grzyby czyścimy, dokładnie myjemy, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Większe grzyby kroimy na kawałki, małe zostawiamy w całości.
Grzyby zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie wodę odlewamy.
Odcedzone grzyby zalewamy 3 litrami wody i dodajemy pokrojone w talarki cebule oraz pozostałe składniki zalewy oprócz octu. Gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec dodajemy ocet. Chwilę gotujemy. Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30 minut.