Marynowane grzyby

Składniki

  • 10-litrowe wiadro świeżych grzybów leśnych
  • 3 l wody
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 szklanki octu 10-proc.
  • 3-4 cebule

Przygotowanie

Grzyby czyścimy, dokładnie myjemy, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Większe grzyby kroimy na kawałki, małe zostawiamy w całości.

Grzyby zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie wodę odlewamy.

Odcedzone grzyby zalewamy 3 litrami wody i dodajemy pokrojone w talarki cebule oraz pozostałe składniki zalewy oprócz octu. Gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec dodajemy ocet. Chwilę gotujemy. Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *