Marynowane gruszki

Składniki

  • 2 kg niewielkich jędrnych gruszek (klapsy, bergamoty)
  • 2 kg cukru
  • 2 szklanki octu winnego
  • sok i skrojona skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • źródlana woda

Przygotowanie

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki lub ósemki, skropić sokiem z cytryny. Z cukru, szklanki źródlanej wody i octu ugotować na małym ogniu syrop, zszumować. Do wrzącego syropu włożyć gruszki i gotować pod przykryciem na małym ogniu (można podłożyć płytkę azbestową) około godziny. Jeśli płyn nadmiernie odparuje – dolać wodę, aby gruszki były całkiem przykryte syropem. Gotowe gruszki powinny być całkiem przezroczyste, ale nie powinny się rozgotować. Odcedzić i ułożyć w wyparzonych słoikach. Syrop raz jeszcze zagotować z goździkami i cynamonem. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalać gruszki i zamknąć słoiki. Pozostawić na trzy dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlać syrop, raz jeszcze zagotować, dodać gruszki i trzymać na małym ogniu 2-3 minuty. Przełożyć ponownie do wygotowanych słoików, zalać gorącą zalewą i ostudzić. Przechowywać w tradycyjnej ciemnej spiżarni lub w lodówce. Zamiast wody można wykorzystać białe wytrawne wino – gruszki będą jeszcze smaczniejsze.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *