Marynata warzywna

Składniki

  • 3-4 większe marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 1 nieduży por
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę soku z cytryny
  • roztarte ziele angielskie i jałowiec
  • listki laurowe
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Wszystkie warzywa należy obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach (nieodzowny malakser lub inne urządzenie) por i cebulę pokroić osobno.

Wszystko przełożyć do dużej miski, posolić, dodać inne przyprawy i dokładnie wymieszać, aby widać było, że warzywa miękną.

Następnie dodać oliwę lub olej, około pół szklanki, i dokładnie wymieszać.

Jeżeli marynata wydaje się zbyt sucha, trzeba dodać jeszcze trochę oliwy.

Trzeba spróbować, czy jest odpowiednio przyprawione i w razie czego dodać soli lub soku z cytryny.

Ma mieć smak normalnej surówki, tylko trochę bardziej słonej.

Przygotowane mięso starannie przekładamy przygotowanymi warzywami (trzeba położyć trochę na spód miski).

W tej marynacie mięso może stać w lodówce kilka dni.

Po wyjęciu mięso przyprawia się jeszcze do smaku solą ewentualnie innymi przyprawami i już można piec lub grilować.

Do grilowania zdjąć resztki warzyw, do pieczenia można zostawić.

Trochę z tym roboty, ale smak jest rzeczywiście zupełnie inny.

W taką marynatę można włożyć każde mięso, ale dziczyznę obowiązkowo.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *