Składniki
- 3-4 większe marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 cebule
- 1 seler
- 1 nieduży por
- 1 łyżeczka cukru
- trochę soku z cytryny
- roztarte ziele angielskie i jałowiec
- listki laurowe
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wszystkie warzywa należy obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach (nieodzowny malakser lub inne urządzenie) por i cebulę pokroić osobno.
Wszystko przełożyć do dużej miski, posolić, dodać inne przyprawy i dokładnie wymieszać, aby widać było, że warzywa miękną.
Następnie dodać oliwę lub olej, około pół szklanki, i dokładnie wymieszać.
Jeżeli marynata wydaje się zbyt sucha, trzeba dodać jeszcze trochę oliwy.
Trzeba spróbować, czy jest odpowiednio przyprawione i w razie czego dodać soli lub soku z cytryny.
Ma mieć smak normalnej surówki, tylko trochę bardziej słonej.
Przygotowane mięso starannie przekładamy przygotowanymi warzywami (trzeba położyć trochę na spód miski).
W tej marynacie mięso może stać w lodówce kilka dni.
Po wyjęciu mięso przyprawia się jeszcze do smaku solą ewentualnie innymi przyprawami i już można piec lub grilować.
Do grilowania zdjąć resztki warzyw, do pieczenia można zostawić.
Trochę z tym roboty, ale smak jest rzeczywiście zupełnie inny.
W taką marynatę można włożyć każde mięso, ale dziczyznę obowiązkowo.