Marmolada z arbuza

Składniki

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 0,25 kg brzoskwiń
  • 1 kg cukru żelującego
  • sok z 2 cytryn
  • 40 g wódki

Przygotowanie

Składniki na 4 słoje.

Arbuz należy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, oddzielic miąższ od skóry i pokroić w grubą kostkę, zmiksować.

Brzoskwinie naciąć na krzyż nożem, włożyć do miski, spażyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki.

Przekroić na połowę, usunąć pestki.

Następnie brzoskwinie pokroić w kostkę i włożyć do garnka.

Dodać cukier żelujący, sok z cytryny, wódke i wymieszać.

Gotować przez 4-5 minut ciągle mieszają, po czym dodać arbuzowy mus i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze około 4 minuty.

Wypełnić marmoladą słoje, szczelnie przykryć.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *