Składniki
- 2 kg kolorowej papryki
- 1,5 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg cukinii
- przyprawy: sól, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej papryki, łyżeczka vegety
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub olej
Przygotowanie
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w kostkę.
Pokrojoną cebulę dusimy na oleju. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy 25 minut.
Dodajemy cukinię. Podlewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 45 minut, dodajemy roztarty czosnek.
Gorące leczo przekładamy do słoików, wlewamy po 1 łyżce oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy na 45 minut.
Zimą wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo i dodać podsmażoną kiełbasę.
Uwielbiam leczo, najchętniej to jadłabym je przez cały rok, dlatego jak są świeże te składniki to pasteryzuję je i zimą jem to pyszne leczo:) Mniam, chyba zaraz pójdę do piwnicy po słoiczek i zrobię sobie leczo na kolację:)