Leczo pasteryzowane

Składniki

  • 2 kg kolorowej papryki
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukinii
  • przyprawy: sól, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej papryki, łyżeczka vegety
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w kostkę.

Pokrojoną cebulę dusimy na oleju. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy 25 minut.

Dodajemy cukinię. Podlewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 45 minut, dodajemy roztarty czosnek.

Gorące leczo przekładamy do słoików, wlewamy po 1 łyżce oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy na 45 minut.

Zimą wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo i dodać podsmażoną kiełbasę.

1 Comment

  1. małaMi

    Uwielbiam leczo, najchętniej to jadłabym je przez cały rok, dlatego jak są świeże te składniki to pasteryzuję je i zimą jem to pyszne leczo:) Mniam, chyba zaraz pójdę do piwnicy po słoiczek i zrobię sobie leczo na kolację:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *