Konfitury z pigwy

Składniki

  • 1 kg obranych, wypestkowanych owoców pigwy
  • 5 szklanek cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie

Umyte owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cząstki, odważamy, przekładamy do kamionkowej miseczki. Zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by owoce były przykryte, i trzymamy w cieple do 30 min, aż zmiękną. Wyjmujemy łyżką cedzakową do naczynia z zimną wodą, odstawiamy. Do wody. w której blanszowały się owoce, kładziemy obrane skórki i gniazda nasienne, gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 min, cedzimy przez sito wyłożone płatkami gazy, do przecedzonego wywaru dodajemy cukier i, mieszając, gotujemy syrop.

Wychłodzone, wcześniej zblanszowane owoce przekładamy do rondla przeznaczonego do smażenia konfitur, zalewamy gorącym syropem, odstawiamy na 30 min. Następnie stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy konfitury – od momentu zagotowania przez 8 min. Czynimy to czterokrotnie, zawsze po 8 godz. przerwy. W czasie ostatniego smażenia dodajemy kwasek cytrynowy. Do słoików nakładamy, gdy są jeszcze ciepłe, wierzch przykrywamy krążkiem celofanu nasączonego spirytusem, szczelnie zamykamy, ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *