Kalafiory w zalewie pomidorowej

Składniki

  • kalafior około 60 dag
  • sól
  • cukier do smaku
  • 2-3 szklanki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Dorodne kalafiory podzielić na małe różyczki i włożyć je do sporej ilości wrzącej wody, osolonej, z dodatkiem cukru do smaku.

Gotować 5-6 minut, następnie odcedzić. Przecier pomidorowy przyprawić do smaku solą i cukrem. Do przygotowanych słoików wlać przecier do 1/3 ich wysokości.

Do przecieru włożyć różyczki kalafiora. Jeżeli cząstki kalafiorów wystają ponad przecier, jego ilość należy uzupełnić.

Słoje zamknąć i pasteryzować: opakowania do 0,5 1 25 minut, większe 10 minut dłużej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *