Kalafiory w marynacie

Składniki

  • 2 kg kalafiorów
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki soli
  • kwasek cytrynowy

Przygotowanie

Kalafiory opłukać w lekko zakwaszonej wodzie.

Zalać wrzącą wodą.

Gotować 3-4 minuty, przepłukać zimną wodą, podzielić na cząstki, ułożyć w słoikach.

Wywar posolić, dodać cukier i doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, zalać kalafiory na wysokość 3 cm. poniżej brzegów słoika i zamknąć.

Pasteryzować 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody w naczyniu.

Po ugotowaniu wystudzić.

1 Comment

  1. metka

    Bardzo ciekawy przepis, muszę go wypróbować. Bardzo lubię kalafior a ten przepis jest idealny.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *