Kabaczek w pomidorach

Składniki

  • 1 kg kabaczków
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ostre papryczki chili
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 4-5 gałązek oregano
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryczki chili oczyścić z pestek, drobno pokroić. Warzywa włożyć do rondla, dodać oregano, listki laurowe i ziele angielskie, podlać winem.

Gotować pod przykryciem, aż warzywa się rozgotują, na koniec odparować, ostudzić i przetrzeć przez sito. Przecie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kabaczek obrać, przekroić na pół. Łyżką wydrazyć pestki, miąższ pokroić w grubszą kostkę. Odważyć 1 kg rozdrobnionego kabaczka. Kostki wrzucić do osolonej wrzacej wody, gotować 3-4 minuty, osączyć na sicie i ułożyć w przygotowanych słoikach.

Kabaczki zalać gorącym przecierem pomidorowym. Słoiki szczelnie zamknąć, pasteryzować 20 minut w temeraturze 95 stopni. Ostudzić i odstawić do spiżarni.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *