Składniki
- 1 kg twardych gruszek
- sok z 1 cytryny
Syrop:
- 250 ml octu jabłkowego 6%
- 250 ml wody
- 40 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- 5 cm laski cynamonu
- 2-3 goździki
Przygotowanie
Gruszki obrać i pokroić na połówki.
W misce połączyć zimną wodę z sokiem z cytryny.
Dodać obrane gruszki, by nie ściemniały.
Zagotować wszystkie składniki syropu.
Osuszone z wody gruszki sparzyć wrzącym syropem i zostawić na dobę.
Następnego dnia odlać syrop przecedzając go i wydłubując z laski wanilii nasionka, które następnie należy dodać do syropu.
Wszystko zagotować i lekko przestudzić.
Gruszki ułożyć w słoikach i zalać syropem.
Zakręcić słoiki i zawinąć w coś ciepłego (np. koc lub ręcznik) na 30-40 minut.