Gruszki w occie jabłkowym

Składniki

  • 1 kg twardych gruszek
  • sok z 1 cytryny

Syrop:

  • 250 ml octu jabłkowego 6%
  • 250 ml wody
  • 40 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 5 cm laski cynamonu
  • 2-3 goździki

Przygotowanie

Gruszki obrać i pokroić na połówki.

W misce połączyć zimną wodę z sokiem z cytryny.

Dodać obrane gruszki, by nie ściemniały.

Zagotować wszystkie składniki syropu.

Osuszone z wody gruszki sparzyć wrzącym syropem i zostawić na dobę.

Następnego dnia odlać syrop przecedzając go i wydłubując z laski wanilii nasionka, które następnie należy dodać do syropu.

Wszystko zagotować i lekko przestudzić.

Gruszki ułożyć w słoikach i zalać syropem.

Zakręcić słoiki i zawinąć w coś ciepłego (np. koc lub ręcznik) na 30-40 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *