Gruszki marynowane

Składniki

  • 1 kg gruszek
  • 5 goździków
  • 250 g cukru
  • szklanka octu
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • imbir
  • cynamon

Przygotowanie

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki skropić cytryną.

Przygotować syrop z 1 szklanki wody, cukru, dodać przyprawy i zagotować.

Wrzucić gruszki, gotować tak długo aż zrobią się szkliste.

Ułożyć je w słoikach.

Do syropu dodać ocet i 3/4 szklanki wody.

Znów zagotować.

Gdy marynata ostygnie wlać ją do słoików z gruszkami.

Zakręcić i postawić je na pokrywkach, denkiem do góry.

Odwrócić następnego dnia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *