Galaretka z jabłek

Składniki

  • 1 litr wywaru z jabłek
  • 50 dag cukru

Przygotowanie

Na galaretkę z jabłek można wykorzystać spady owoców niezupełnie dojrzałych, które przeważnie są nieprzydatne do innych celów. Jabłka dokładnie umyć, oddzielić części robaczywe i obite oraz pokroić w cienkie plastry. W naczyniu zalać owoce taką ilością wody, aby jej poziom zrównał się z poziomem owoców i powoli gotować około 30 minut. Następnie wylać rozgotowane owoce na sito wyłożone gazą i odcedzić sok. Uzyskany klarowny sok zmierzyć i podgrzać osobno. Odparować mniej więcej trzecią część wywaru, a następnie dodać cukier i dogotować galaretkę. Gotową galaretkę zlać do słoików i uszczelnić. Galaretkę można aromatyzować dodając do gotowania mały kawałek skórki cytrynowej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *