Dżem z truskawek

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Truskawki w rondlu zasypać równomiernie cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż mocno puszczą sok (do dwóch godzin).

Zagotować i gotować około 5 minut.

Zdjąć z ognia i dodać 1 łyżkę soku z cytryny.

Gotować na najmniejszym ogniu bez pokrywki, często mieszając.

W tym czasie przygotować słoiki i zakrętki (umyć, wyparzyć) po 0.5 h gotowania zaczerpnąć łyżeczkę i wylać na dobrze ochłodzony spodeczek.

Jeżeli gęstośc  nam odpowiada, szybko rozlać dżem do słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i opatulić kocykiem,  aby  ostygły.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *