Składniki
- 400 g kiwi (obranych ze skórki)
- 850 g jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych)
- 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
Przygotowanie
Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubsze wiórki, wsypać do garnka.
Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do jabłek.
Cukier żelujący wsypać do owoców, dokładnie wymieszać razem i mieszając zagotować.
Gotować od 2 do 3 minut (gdy jabłka są twarde).
Gorący dżem nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twistt-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.
Namówiłam babcię, żeby zrobiła taki dżem i zrobiła kilka słoików. Całkiem dobre, ale babcia już nie chce się więcej tego podejmować 🙂