Dżem z jabłek i kiwi

Składniki

  • 400 g kiwi (obranych ze skórki)
  • 850 g jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych)
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera

Przygotowanie

Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubsze wiórki, wsypać do garnka.

Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do jabłek.

Cukier żelujący wsypać do owoców, dokładnie wymieszać razem i mieszając zagotować.

Gotować od 2 do 3 minut (gdy jabłka są twarde).

Gorący dżem nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twistt-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.

1 Comment

  1. ania

    Namówiłam babcię, żeby zrobiła taki dżem i zrobiła kilka słoików. Całkiem dobre, ale babcia już nie chce się więcej tego podejmować 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *