Składniki
- 2 kg jabłek
- 1,5 l wody
- 120 g cukru na każdą szklankę soku
- cynamon
- 2 płatki żelatyny
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki ( nie trzeba wycinać gniazd nasiennych ).
Włożyć go dużego gara i zalać wodą.
Gotować to aż jabłka nie będą zupełnie miękkie.
Dodać cynamon.
Jak już sie rozgotują, to włożyć to co jest do lnianego worka, lub ściereczki zawiniętej w worek i odsączyć cały sok, niczego nie wylewając.
Odstawić to tak na noc.
Po nocy, to co w ściereczce, wyrzucić, a sok do garnka.
Do tego dodać 500g cukru, i gotować to tak przez około 1/2 godziny, na małym ogniu.
To co wyjdzie włożyć do słoików i odstawić do lodówki aż się zsiądzie.
W razie potrzeby gotować jeszcze 2 godziny i dodać płatek żelatyny.
Z tych składników wychodzą 2 słoiki.