Dżem z jabłek

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 1,5 l wody
  • 120 g cukru na każdą szklankę soku
  • cynamon
  • 2 płatki żelatyny

Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki ( nie trzeba wycinać gniazd nasiennych ).

Włożyć go dużego gara i zalać wodą.

Gotować to aż jabłka nie będą zupełnie miękkie.

Dodać cynamon.

Jak już sie rozgotują, to włożyć to co jest do lnianego worka, lub ściereczki zawiniętej w worek i odsączyć cały sok, niczego nie wylewając.

Odstawić to tak na noc.

Po nocy, to co w ściereczce, wyrzucić, a sok do garnka.

Do tego dodać 500g cukru, i gotować to tak przez około 1/2 godziny, na małym ogniu.

To co wyjdzie włożyć do słoików i odstawić do lodówki aż się zsiądzie.

W razie potrzeby gotować jeszcze 2 godziny i dodać płatek żelatyny.

Z tych składników wychodzą 2 słoiki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *