Dżem śliwkowy z rumem

Składniki

  • 1000 g śliwek węgierek (bez pestek)
  • 50 ml rumu
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera

Przygotowanie

Umyć śliwki.

Następnie wyjąć pestki i tak przygotowane śliwki pokroić na małe kawałki.

W trakcie tych czynności zwrócić uwagę na to czy śliwki są zdrowe i nie zamieszkałe przez szkodniki.

Wsypać śliwki do garnka i dodać cukier żelujący.

W trakcie podgrzewania mieszać aż zacznie wrzeć, a potem gotować dżem 5 minut ciągle mieszając.

Po 5 minutach zdjąć garnek z ognia, wlać rum i mieszać wszystko do momentu zniknięcia piany.

Nałożyć jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć je pokrywkami i odstawić do góry dnem na około 5 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *