Składniki
- 600 g śliwek węgierek
- 500 g obranej dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 3 łyżki cukru cynamonowego
- 200 g brązowego cukru
- 200 g zwykłego cukru (bez 3 łyżek)
- 3 łyżki wody
- 15 g pektyny
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Dynię pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i wlać 3 łyżki wody.
Dusić, aż się rozpadnie. Ostudzić i zmiksować na purée.
Śliwki wydrylować, wrzucić do drugiego garnka i zasypać 3 łyżkami cukru cynamonowego.
Następnie odstawić je na godzinę lub dłużej.
Po tym czasie śliwki ugotować na małym ogniu do momentu aż same zaczną się rozpadać.
Ostudzić i zmiksować na purée.
Połączyć purée śliwkowe z dyniowym.
Dodać imbir, cynamon i startą gałkę muszkatołową.
Gotować wszystko aż będzie gorące.
Pektynę połączyć z 4 łyżkami zwykłego cukru i wsypać do dżemu.
Gotować przez około 4 minuty (ciągle mieszając).
Wsypać pozostały zwykły cukier oraz brązowy.
Gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić na 3-5 minut na zakrętach do góry nogami.
Po tym czasie obrócić i ostudzić.