Dżem śliwkowo-dyniowy

Składniki

  • 600 g śliwek węgierek
  • 500 g obranej dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 łyżki cukru cynamonowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g zwykłego cukru (bez 3 łyżek)
  • 3 łyżki wody
  • 15 g pektyny
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Dynię pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i wlać 3 łyżki wody.

Dusić, aż się rozpadnie. Ostudzić i zmiksować na purée.

Śliwki wydrylować, wrzucić do drugiego garnka i zasypać 3 łyżkami cukru cynamonowego.

Następnie odstawić je na godzinę lub dłużej.

Po tym czasie śliwki ugotować na małym ogniu do momentu aż same zaczną się rozpadać.

Ostudzić i zmiksować na purée.

Połączyć purée śliwkowe z dyniowym.

Dodać imbir, cynamon i startą gałkę muszkatołową.

Gotować wszystko aż będzie gorące.

Pektynę połączyć z 4 łyżkami zwykłego cukru i wsypać do dżemu.

Gotować przez około 4 minuty (ciągle mieszając).

Wsypać pozostały zwykły cukier oraz brązowy.

Gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić na 3-5 minut na zakrętach do góry nogami.

Po tym czasie obrócić i ostudzić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *