Składniki
- 2,2 kg moreli
- 70 dkg cukru
- 100 ml wody
- sok z dwóch cytryn
Przygotowanie
Dojrzałe morele należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół.
Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik.
Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i gotujemy ok. 30-40 minut od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną.
Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami.
Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają.
Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x 0,33l i 4×0,15l).
Pasteryzacja nie jest konieczna.