Dżem morelowy

Składniki

  • 2,2 kg moreli
  • 70 dkg cukru
  • 100 ml wody
  • sok z dwóch cytryn

Przygotowanie

Dojrzałe morele należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół.

Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik.

Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i gotujemy ok. 30-40 minut od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną.

Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami.

Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają.

Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x 0,33l i 4×0,15l).

Pasteryzacja nie jest konieczna.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *