Składniki
- 1kg dojrzałych, dorodnych malin
- szklanka surowego soku z czerwonych porzeczek
- 3 szklanki cukru
Przygotowanie
Opłukane maliny umieszczamy w rondlu, przesypujemy cukrem i odstawiamy na 20-30 min. Po tym czasie podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwili, aż się zagotują, wlewamy do malin świeżo wyciśnięty surowy sok z porzeczek i razem gotujemy – od chwili zawrzenia przez 20 min. Gorący, przekładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85°C przez 15 min. Wychłodzone słoiki opisujemy i ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jeżeli chcemy przygotować dżem malinowy bez pestek, wówczas maliny z dodatkiem 2 łyżek wody rozprużamy, gorące przecieramy przez perlonowe sito. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie.