Składniki
- 1 kg dyni
- 150 ml jabłkowego octu winnego
- niewielki kawałek korzenia imbiru
- 15 dag miodu
- 1/2 laski cynamonu
- 2-3 goździki
- 2 gwiazdki anyżku
Przygotowanie
Dynię obrać ze skóry.
Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami.
Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.
Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki.
Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku.
Zagotować.
Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty.
Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików.
Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Zalewą zalać dynię w słoikach.
Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.
A czy dałoby radę zrobić to bez goździków? Bo nie znoszę goździków, jakoś tak od niedawna niedobrze mi się robi jak czuję ich zapach :/