Dynia w winnej zalewie

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 150 ml jabłkowego octu winnego
  • niewielki kawałek korzenia imbiru
  • 15 dag miodu
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżku

Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry.

Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami.

Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki.

Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku.

Zagotować.

Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty.

Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików.

Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Zalewą zalać dynię w słoikach.

Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.

1 Comment

  1. Marysia

    A czy dałoby radę zrobić to bez goździków? Bo nie znoszę goździków, jakoś tak od niedawna niedobrze mi się robi jak czuję ich zapach :/

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *