Dynia marynowana

Składniki

  • 2 kg dyni bez skórki
  • 0,75 l wody
  • 0,25 l octu
  • 0,8 kg cukru
  • 8 – 10 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kawałek imbiru

Przygotowanie

Zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.

Do gotującego syropu wrzucać porcjami dynię pokrojoną w kostkę i gotować, aż się zeszkli.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Tak przygotowaną dynię wkładać do słoików.

Do syropu pozostałego z gotowania dyni dodać ocet i ponownie zagotować, gorącą zalewą napełniać słoiki z dynią.

Słoiki pozakręcać, postawić do góry dnem, lub pasteryzowac przez kilkanascie minut w duzym garnku z woda.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *