Czereśnie w syropie

Składniki

  • ok. 15 kg czereśni
  • 1 l wody
  • 3 kg cukru

Przygotowanie

Czereśnie wydrylować.

Zagotować wodę z cukrem.

Zalać czereśnie syropem.

Wymieszać dobrze.

Przełożyć do ciepłych słoiczków i troszeczkę polać resztką soku.

Pasteryzować około 20 minut.

Po wszytskim dokręcić wieczka i położyć dnem do góry aż ostygną.

2 Comments

  1. maly

    Uwielbiam czereśnie prosto z drzewa, cały rok czekam na ten moment by rozkoszować się smakiem tych owoców. Ale żeby aż tak bardzo nie tęsknić przez rok robię sobie kilka słoiczków czereśni w syropie, mmm, pyszne:)

    Reply
  2. milka333

    Czereśnie to jedne z moich ukochanych owoców. Latem wprost szaleję z kupowaniem ich. Robię przeróżne dania z czereśniami i oczywiście jak najwięcej wkładam do słoików, by poza sezonem rozkoszować się smakiem tych przepysznych owoców:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *