Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 szklanki wody
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka kwasu cytrynowego lub 1/4 szklanki 10% octu
- łyżeczka nasion gorczycy
Przygotowanie
Młode cukinie po umyciu pokroić w krążki (razem ze skórką) nieco grubsze niż krążki ogórków na mizerię.
Pokrojoną cukinię włożyć na minutę do wrzącej wody i odcedzić.
Do przygotowanych słoików włożyć cukinię, wsypać szczyptę nasion gorczycy. Zagotować wodę z solą i cukrem.
Dodać ocet lub kwas cytrynowy.
Dla amatorów marynat ostrzejszych ilość octu czy kwasu cytrynowego można nieco zwiększyć, ale wtedy należy również zwiększyć ilość cukru.
Zalaną cukinię w słoikach zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.