Cukinia marynowana

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 2 szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka kwasu cytrynowego lub 1/4 szklanki 10% octu
  • łyżeczka nasion gorczycy

Przygotowanie

Młode cukinie po umyciu pokroić w krążki (razem ze skórką) nieco grubsze niż krążki ogórków na mizerię.

Pokrojoną cukinię włożyć na minutę do wrzącej wody i odcedzić.

Do przygotowanych słoików włożyć cukinię, wsypać szczyptę nasion gorczycy. Zagotować wodę z solą i cukrem.

Dodać ocet lub kwas cytrynowy.

Dla amatorów marynat ostrzejszych ilość octu czy kwasu cytrynowego można nieco zwiększyć, ale wtedy należy również zwiększyć ilość cukru.

Zalaną cukinię w słoikach zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *