Buraki z cukinią

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg cukinii
  • 50-70 dag cebuli
  • sól

Zalewa:

  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • szklanka octu

Przygotowanie

Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie obieramy i kroimy w talarki. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, dokładnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półtalarki. Cebule obieramy i kroimy w krążki.

Do warzyw wsypujemy cukier. Wlewamy olej oraz ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Warzywa z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 25 minut.

Na 3 słoiki 0,5 l.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *