Buraczki z kapustą

Składniki

  • 2 kg białej kapusty
  • 2 kg buraczków
  • 40 dag cebuli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie

Kapustę myjemy, dzielimy na części i szatkujemy. Buraki gotujemy, a po wystudzeniu ścieramy na tarce. Cebule obieramy i kroimy w piórka.

Z podanych skłaników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i studzimy.

Buraczki z kapustą i cebulą zalewamy zalewą i odstawiamy na około 2 godziny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Z podanych składników przygotujemy 10-12 słoiczków.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *