Buraczki w occie

Składniki

  • 2 kg buraków

Zalewa:

  • 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 3/4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie

Buraki ugotować w skórce.

Następnie ostudzić, obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do wody dodać ocet, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe.

Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę.

Gorącą zalewą zalać starte buraki i wymieszać.

Następnie nakładać buraczki do czystych i suchych słoików.

Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 500 ml.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *