Zapiekane bułeczki z grzybami

Składniki

  • 6 podłużnych, miękkich bułeczek
  • 6 łyżek mleka
  • 6 dużych boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 dag migdałów pokrojonych w słupki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag łagodnego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 pomidor

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 250°C. Z bułeczek skroić wierzchy, odłożyć (posłużą jako przykrywki). Bułeczki wydrążyć, miękisz pokruszyć, wymieszać z podgrzanym mlekiem.

Grzyby oczyścić, trzonki odciąć i wyrzucić, kapelusze drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć grzyby z czosnkiem i migdałami, aż wszystkie składniki lekko zbrązowieją.

Przygotowanym farszem nadziewać bułeczki. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Połowę wymieszać z jajkiem i posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do bułeczek.

Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ułożyć na masie grzybowej, posypać pozostałym serem. Przykryć odłożonymi wierzchami bułeczek.

Przygotowane bułki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze, zapiekać ok. 20 minut.

1 Comment

  1. maryska

    Bułeczki z grzybami? – myślałam że to nie będzie zbyt dobre danie ale jednak myliłam się, od teraz jest to jedno z moich ulubionych dań, bardzo smaczne są te bułeczki z grzybami.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *