Składniki
- 6 podłużnych, miękkich bułeczek
- 6 łyżek mleka
- 6 dużych boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 80 dag migdałów pokrojonych w słupki
- 2 łyżki oleju
- 10 dag łagodnego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- 1 pomidor
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 250°C. Z bułeczek skroić wierzchy, odłożyć (posłużą jako przykrywki). Bułeczki wydrążyć, miękisz pokruszyć, wymieszać z podgrzanym mlekiem.
Grzyby oczyścić, trzonki odciąć i wyrzucić, kapelusze drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć grzyby z czosnkiem i migdałami, aż wszystkie składniki lekko zbrązowieją.
Przygotowanym farszem nadziewać bułeczki. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Połowę wymieszać z jajkiem i posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do bułeczek.
Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ułożyć na masie grzybowej, posypać pozostałym serem. Przykryć odłożonymi wierzchami bułeczek.
Przygotowane bułki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze, zapiekać ok. 20 minut.
Bułeczki z grzybami? – myślałam że to nie będzie zbyt dobre danie ale jednak myliłam się, od teraz jest to jedno z moich ulubionych dań, bardzo smaczne są te bułeczki z grzybami.