Zakąska ze śledzi po cygańsku

Składniki

  • opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą

sos

  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 cebule
  • 2 ogórki warszawskie
  • łyżka posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zielenina
  • cząstki pomidora do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowujemy sos: pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebule, posiekane ogórki warszawskie i korniszony, mieszamy. Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmisku, zalewamy sosem. Półmisek zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem przybieramy świeżą zieleniną i cząstkami pomidora.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *