Składniki
- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
sos
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 2 cebule
- 2 ogórki warszawskie
- łyżka posiekanych korniszonów
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- sól
- pieprz
- cukier
- zielenina
- cząstki pomidora do dekoracji
Przygotowanie
Przygotowujemy sos: pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebule, posiekane ogórki warszawskie i korniszony, mieszamy. Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmisku, zalewamy sosem. Półmisek zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem przybieramy świeżą zieleniną i cząstkami pomidora.