Składniki
- 30 dag mączystych ziemniaków
- 8 cebulek dymek
- 2 duże pomidory
- 12 dag serdelków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki topionego sera
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz cayenne
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Blanszować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3 minuty i dobrze odsączyć na sitku.
Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Pomidory umyć, usunąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Serdelki obrać i pokroić w cienkie paski.
Cztery płaskie, żaroodporne formy posmarować oliwą. Połowę ziemniaków ułożyć wachlarzowato, rozłożyć na nich cebulę, pomidory i serdelki, a na wierzch położyć resztę ziemniaków.
Jajka rozbić, roztrzepać ze śmietaną i topionym serem, dobrze doprawić solą, pieprzem, muszkatem i pieprzem cayenne. Masą jajeczną polać warzywa.
Piec w piekarniku podgrzanym do temperatury 180° C najpierw przez 15 minut pod alufolią, potem bez przykrycia 5 minut, aż tortilla stanie się złoto-brązowa.
Bardzo dobry przepis – polecam:)