Tortilla

Składniki

  • 30 dag mączystych ziemniaków
  • 8 cebulek dymek
  • 2 duże pomidory
  • 12 dag serdelków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki topionego sera
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz cayenne
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Blanszować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3 minuty i dobrze odsączyć na sitku.

Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w talarki. Pomidory umyć, usunąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Serdelki obrać i pokroić w cienkie paski.

Cztery płaskie, żaroodporne formy posmarować oliwą. Połowę ziemniaków ułożyć wachlarzowato, rozłożyć na nich cebulę, pomidory i serdelki, a na wierzch położyć resztę ziemniaków.

Jajka rozbić, roztrzepać ze śmietaną i topionym serem, dobrze doprawić solą, pieprzem, muszkatem i pieprzem cayenne. Masą jajeczną polać warzywa.

Piec w piekarniku podgrzanym do temperatury 180° C najpierw przez 15 minut pod alufolią, potem bez przykrycia 5 minut, aż tortilla stanie się złoto-brązowa.

1 Comment

  1. terenia

    Bardzo dobry przepis – polecam:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *