Szparagi z tartą bułką

Składniki

  • 1 kg szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki cukru
  • sól

Przygotowanie

Szparagi myjemy, zeskrobujemy stwardniałą skórkę, płuczemy i wiążemy nitką w pęczki po pięć sztuk. Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i zagotowujemy. Do wrzątku wkładamy pęczki szparagów tak, by główki wystawały ponad wodę. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości, wyjmujemy, rozcinamy nitki i układamy szparagi na półmisku główkami w jedną stronę. Na suchą patelnię wysypujemy tartą bułkę, chwilę przesmażamy, dodajemy masło i odrobinę cukru. Mieszamy i zrumienioną tartą bułką polewamy gorące szparagi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *