Suflet serowy

Składniki

  • 150 g tartego ementalera lub gruyera
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • tarta bułka

Przygotowanie

W rondlu zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę, wlać mleko, cały czas mieszając zagotować.

Gdy nieco ostygnie, dodać starty ser, żółtka i ubitą pianę z białek. Doprawić solą, pieprzem i gałką, delikatnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornych miseczek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piec 30 minut. Natychmiast podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *