Składniki
- 75 dag filetów śledziowych
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cytryna do dekoracji
- 2 łyżki oleju
- szczypta mielonej papryki
- szczypta majeranku
- szczypta cukru
- kilka gałązek natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, następnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, siekamy, potem szklimy na patelni w oleju. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki i dodajemy do cebuli. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy do cebuli z jabłkami. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny, mieszamy. Zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem ok. 10 minut i studzimy. Pokrojone śledziki wykładamy na półmisek, obkładamy masą jabłkowo-cebulową i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Lubię śledzie, ale nie wyobrażam sobie, abym miała jeść śledzie z jabłkami. Ale polecam wam pączka z musztardą, mój wujek kiedyś był lekko wstawiony i zrobił sobie taką oto przekąskę. Zjadł i jeszcze mówił że bardzo smaczne 😀