Śledzie z jabłkami

Składniki

  • 75 dag filetów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta mielonej papryki
  • szczypta majeranku
  • szczypta cukru
  • kilka gałązek natki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, następnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, siekamy, potem szklimy na patelni w oleju. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki i dodajemy do cebuli. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy do cebuli z jabłkami. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny, mieszamy. Zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem ok. 10 minut i studzimy. Pokrojone śledziki wykładamy na półmisek, obkładamy masą jabłkowo-cebulową i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

1 Comment

  1. Fikuśna

    Lubię śledzie, ale nie wyobrażam sobie, abym miała jeść śledzie z jabłkami. Ale polecam wam pączka z musztardą, mój wujek kiedyś był lekko wstawiony i zrobił sobie taką oto przekąskę. Zjadł i jeszcze mówił że bardzo smaczne 😀

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *